De Liefde

Friese sierlepels met De Liefde als steelbekroning komen veelvuldig voor. De vroege exemplaren tonen een vrouw met kinderen; bij de latere exemplaren is er een palmtak aan de voorstelling toegevoegd. Het voorbeeld van Wybren Alofs Fechter komt al in de zeventiende eeuw voor, ook buiten Friesland. Bij het voorbeeld met het meesterteken van Arjan Pieters Altena heeft de vrouw een palmtak langs de rechterarm. Bij het exemplaar met het meesterteken van Seerp Stevens Swerms zijn links en rechts van de vrouw kinderen opgenomen. Lepels met een steelbekroning van dit type hebben veelal Harlinger meestertekens.

 

liefdefechter liefdealtena liefdeswerms
  Wybren Alofs Fechter,   Sneek   Arjen Pieters Altena,   Franeker Seerp Stevens Swerms, Harlingen

 

Bij het voorbeeld van Pieter Arjens Altena heeft de vrouw nog slechts een kind op de linkerarm en aan haar linkervoet. Dit type wordt het meest aangetroffen. Bij latere voorbeelden zoals die met het meesterteken van Jan Rienstra is de palmtak verdwenen en lijken er linten rond de vrouw gedrapeerd te zijn. Als laatste wordt een voorbeeld getoond met het meesterteken van Ate Jochums Offringa, dat een variant is op het exemplaar met het meesterteken van Jan Rienstra. Hierbij is het lint tussen de rechterarm en het hoofd verdwenen.

 

liefdealtena2 liefderienstra liefdeoffringa
Pieter Arjens Altena, Franeker Jan Pieters Rienstra, Sneek   Ate Jochums Offringa, Huizum

 

Het type van de moeder met twee kinderen ter weerzijden en een kind op de linkerarm komt ook voor in een al dan niet gekroonde omlijsting.

 

liefdegabynuslely liefdegekrswalue

Gabynus van der Lely, Leeuwarden

Ate Jochums Offringa, Huizum

© Jan Schipper  2008 -2012